Richtlijnen
Punt 1. HACCP.
Punt 2. Bewaarwijze van voeding.
Punt 3. Algemene voorwaarden.
Punt 1. HACCP
Pas de volgende regels toe en je zult zien dat het direct een stuk beter gesteld is met de voedselveiligheid in je keuken.
Voordat je voedsel aanraakt, was je eerst je handen met warm water en zeep. Doe dit minimaal 30 seconden en was ook goed tussen je vingers en aan de bovenkant van je handen. Draag tijdens de bereiding van het voedsel geen ringen of andere sieraden aan je handen. Doe ook armbandjes af. Droog je handen bij voorkeur niet af. Wil je je handen wel afdrogen, gebruik hiervoor dan een stuk keukenpapier of een schone handdoek. Gebruik geen zeeppompjes die je aan moet raken en gebruik zeker geen stuk zeep om je handen mee te wassen. Dit zijn grote bronnen van bacteriën. Het is beter om een zeeppompje te gebruiken met een sensor, zodat je het zeeppompje niet aanraakt. (Vooral in grootkeukens en restaurant)
Werk altijd op en schoon oppervlak. Maak je werkruimte vooraf schoon met heet water en zeep en spoel dit na met schoon, heet water. Gebruik hierbij ook schoon werkmateriaal, zoals een schone doek.
Gebruik voor alles schoon materiaal. Snijd dus geen groenten met een mes waar je zojuist vlees mee hebt gesneden en gebruik geen snijplank voor vlees waar je zojuist iets anders op hebt gelegd.
Het beste kun je voor verschillende producten ook verschillende snijplanken gebruiken. Haccp regels keuken schrijven zelfs voor welke kleuren snijplanken je dient te gebruiken voor welke producten. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste kleur snijplanken hebt en ook altijd de juiste kleur gebruikt bij het juiste product.
Dit zijn de juiste kleuren voor snijplanken die gebruikt dienen te worden:
Rood: voor rauw vlees
Blauw: voor vis, schaal- en schelpdieren
Groen: voor groenten en fruit
Geel: voor gevogelte
Bruin: voor gebraden vlees en worst
Wit: voor kaas en brood
Gebruik geen materiaal voor voedsel wat reeds bereid is, wat je ook heb gebruikt voor rauw voedsel. Dus: Gebruik bijvoorbeeld geen mes om gegaard vlees mee te snijden, waar je zojuist ook rauw vlees mee hebt gesneden. Wil je toch het zelfde mes gebruiken, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het daarna na met schoon, heet water.
Houd vuil materiaal strikt gescheiden van schoon materiaal. Heb je het vuile materiaal weer nodig, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het vervolgens af met schoon en heet water.
Houd rauwe en bereide voeding strikt gescheiden. Het beste gebruik je twee aparte koelingen voor rauwe producten en bereide producten. Heb je (bijvoorbeeld thuis) geen aparte koelkasten, zorg er dan voor dat rauwe producten onderin de koelkast staan en bereide producten bovenin de koelkast staan. Zo voorkom je dat door het lekken van rauwe producten, de reeds bereide producten besmet worden.
Maak je gebruik van bevroren producten, laat deze dan altijd ontdooien in de koelkast. Zorg ervoor dat het lekwater (dooiwater) niet in contact kan komen met andere producten en gooi het lekwater (dooiwater) direct weg. Reinig oppervlakken die met het dooiwater in aanraking zijn geweest altijd met heet water en zeep en spoel indien mogelijk na met schoon, heet water.
Haal gekoelde producten pas kort voor gebruik uit de koeling. Haccp regels keuken schrijven voor dat de temperatuur van je producten niet te ver mag oplopen. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën geen kans zich snel uit te breiden.
Maak je gebruik van spuitzakken, gebruik dan wegwerpzakken. Spuitmondjes zijn bij voorkeur van RVS (naadloos) of kunststof. Reinig de spuitmondjes na elk gebruik en gebruik de spuitmondjes maar voor één product. Dus bijvoorbeeld geen aardappelpuree opspuiten met een spuitmondje waar je eerst kruidenboter mee hebt gespoten. Nieuwe spuitmondjes desinfecteer je altijd voordat je ze de eerste keer gaat gebruiken.
Tijdens het bereiden van voedsel is een belangrijk onderdeel het proeven hiervan. Gebruik elke keer een schone lepel. Dus wil je bijvoorbeeld twee keer je soep proeven, proef dan elke keer met een schone lepel. Een handige tip: Giet met de pollepel wat soep of saus op een schoteltje en proef vanaf dat schoteltje. Het product koelt sneller af en je voorkomt besmetting van je product in de pan.
Gebruik frituurvet of frituurolie niet vaker dan 7 a 8 keer. Frituurvet of frituurolie vormen stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. In de handel zijn strips te krijgen waarmee je het frituurvet of de frituurolie kunt testen. Op die manier weet je heel snel of je frituurvet of olie vervangen dient te worden.
Ruim gemorste voeding direct op met een vaatdoek of een stuk keukenpapier en gooi het weg. Valt er bijvoorbeeld een aardappel uit de pan bij het bakken, doe deze aardappel dan niet terug in de pan, maar gooi de aardappel weg.
Vaatdoekjes gebruik je maximaal 1 dag. Het beste gebruik je wegwerp vaatdoekjes. Gebruik je geen wegwerpvaatdoekjes, was deze dan in de machine op 90 graden.
Na gebruik van een vaatdoekje, was je het uit met heet water en hang je het vaatdoekje op. Vouw het dus niet op, om het vervolgens op het aanrecht te leggen. Hierdoor zullen bacteriën veel sneller groeien en komt de voedselveiligheid in gevaar door kruisbesmetting. Heb je een vaatdoekje gebruikt voor het schoonmaken van materiaal wat in contact is geweest met rauwe kip, gebruik dan dit vaatdoekje niet meer.
Handdoeken en theedoeken dienen elke dag vervangen te worden. Gebruik in plaats van een handdoek liever keukenpapier wat je na 1 keer gebruik weggooit. Handdoeken en theedoeken dienen altijd op minimaal 60 graden gewassen te worden.
Dit waren een aantal belangrijke HACCP regels keuken. Dit zijn natuurlijk niet alle regels en tips die je in acht moet nemen. HACCP zorgt voor een grotere voedselveiligheid van het begin tot het eind. Zorg ervoor dat je altijd hygiënisch werkt in de keukenl Alleen dan houd je alles in de hand.
Punt 2. Bewaarwijze van voeding.
Om bacteriën weinig kans te geven, is het belangrijk om eten en drinken goed te bewaren op de manier dat op de verpakking is aangegeven.
Het is belangrijk om op de houdbaarheidsdatum te letten. Bij een TGT-datum (‘te gebruiken tot’) mag het product na die datum niet meer gegeten worden. Staat er een THT-datum (‘tenminste houdbaar tot’) dan kan het product na die datum vaak nog wel gegeten worden. De kwaliteit kan dan alleen minder zijn.
Niet alle producten hebben een bewaaradvies of houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld verse groente. Dan bepalen de ogen en neus de houdbaarheid.
De volgende maatregelen verlengen de houdbaarheid van voedsel:
Bewaar producten op de manier die op de verpakking staat aangegeven. Let op de houdbaarheidsdatum en de bewaaradviezen.
Zorg dat de koelkast op 4 °C staat en de vriezer op -18 °C.
Zorg dat producten goed verpakt zijn om kruisbesmetting te voorkomen.
Er zijn 3 mogelijke manieren om producten te bewaren: buiten de koelkast (koel of ongekoeld), in de koelkast (gekoeld) en in de vriezer (diepgevroren). Als producten geopend zijn, hangt het van het product af of ze in de koelkast bewaard moeten worden of niet.
Koel bewaren:
Staat op het etiket van een product ‘Koel bewaren’, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20 °C. Het hoeft dus niet in de koelkast. Veel ongeopende producten waarop een THT-datum (‘ten minste houdbaar tot’) staat zijn buiten de koelkast te bewaren.
Gekoeld bewaren:
Als op het etiket staat ‘Gekoeld bewaren’, moet het product altijd in de koelkast geplaatst worden. In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Ongekoeld bewaren:
Ook bij ongekoeld bewaren is het belangrijk dat de temperatuur niet hoger is dan 20 °C. Brood, groente en fruit bederven sneller bij een hogere temperatuur. Pindaproducten, maïsproducten, noten, specerijen en granen moeten hiernaast droog worden bewaard. Soms staat op de verpakking bij welke temperatuur het product het beste bewaard kan worden.
Na openen gekoeld bewaren:
Op de verpakking staat ‘na openen gekoeld bewaren’ als het product na opening in de koelkast bewaard moet worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor natte producten zoals augurken, (halva)jam en sandwichspread.
Na openen koel bewaren:
Staat er op de verpakking ‘na openen koel bewaren’, dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.
De koelkast:
Voor de koelkast gelden de volgende bewaaradviezen:
Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of rauwe vis, op de koudste plaatsen. Plaats producten die niet per se gekoeld hoeven te zijn, bijvoorbeeld frisdrank en bier, op de minst koude plaatsen. Koelkasten met een *** of ****-vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin. Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.
Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, daarom wil je niet dat deze met elkaar in aanraking komen.
De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. Deze hoeven niet apart verpakt te worden.
Leg producten die kunnen lekken, zoals rauw vlees en rauwe vis, onder in de koelkast.
Het is belangrijk de koelkast geregeld schoon te maken met een schoon vaatdoekje en een sopje, in elk geval eens per maand. Bij voorkeur op een moment dat er weinig in zit. Producten die snel bederven kun je zolang in een koeltas of koelbox bewaren.
De temperatuur van de koelkast:
Het is heel belangrijk om de temperatuur van een koelkast goed in te stellen. Vaak is de temperatuur in de koelkast te hoog. De ideale temperatuur is 4 °C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel.
Voor een goede koelkasttemperatuur gelden de volgende adviezen:
In de koelkast zit een knop om de temperatuur te regelen. Meestal heeft deze een schaalverdeling van 1 tot 3, 5, 7 of 10. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur is in de koelkast. Voor de meeste koelkasten is een stand van ongeveer 60% voldoende. Dus bij een schaal van 5 stel je de koelkast in op stand 3, op een schaal van 10 zet je de knop op 6.
Wanneer veel boodschappen in de koelkast moeten, kan de koelkast tijdelijk een standje hoger gezet worden. Naarmate de koelkast voller staat, kost het meer tijd om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden.
Zet geen warme producten in de koelkast, anders wordt de temperatuur in de koelkast te hoog. Sluit om dezelfde reden de koelkast meteen nadat er wat uitgehaald is.
Zet producten na gebruik meteen weer in de koelkast.
Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig. Gebruik daarvoor een speciale koelkastthermometer (te koop bij de huishoudwinkel). Leg een thermometer in het midden van de koelkast in een bakje met water. Lees de temperatuur af na anderhalf uur. Wijkt die af zet het met de knop op de juiste temperatuur. Bekijk de temperatuur na een nacht, als de koelkast een tijd heeft dichtgezeten.
Stroomstoring:
Als bijvoorbeeld door een stroomstoring de koelkast niet werkt, en producten zijn warmer geworden dan 7 °C, is het verstandig ze meteen te gebruiken. Boven een temperatuur van ongeveer 15 °C is het veiliger om alles uit de koelkast weg te gooien. Dit geldt niet voor ongeopende flessen en pakken sap.
De vriezer:
In de vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Daarom is het belangrijk dat een diepvriesproduct na aankoop snel wordt ingevroren.
Deze adviezen gelden voor de vriezer:
Zorg ervoor dat de temperatuur -18 °C of lager is.
Koel warm eten eerst af tot kamertemperatuur voor ze in te vriezen.
Leg niet te veel producten in één keer in de vriezer.
Houd de in te vriezen porties klein.
Het vriesvak in een huishoudkoelkast is een stuk minder koud dan een aparte diepvries. Daarom is die plek alleen geschikt om diepvriesproducten gedurende enkele dagen te bewaren.
Ontdooien:
Ontdooi vlees afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Bacteriën krijgen dan geen kans om te verspreiden. In de magnetron kun je alleen kleine stukken vlees ontdooien. Bereid het vlees dan wel direct daarna en vries het niet opnieuw in.
Houdbaarheidsdatum:
Op zeer bederfelijke producten, zoals vlees en vis, staat een TGT-datum (‘te gebruiken tot’). Na deze datum mag het product niet meer gegeten worden. Na het eten kun je ziek worden.
Op minder bederfelijke producten staat een THT-datum (‘tenminste houdbaar tot’). Tot deze datum is de kwaliteit goed. Na deze datum kan de kwaliteit zoals smaak, geur en kleur van het product achteruit gaan, hoewel het product vaak nog zonder gevaar te eten is.
Voor gekoelde producten in de koelkast met een THT-datum, blijft de datum een goede indicatie.
Het bewaren van producten zonder houdbaarheidsdatum:
Bij sommige producten is een houdbaarheidsdatum niet verplicht omdat ze minder bederfelijk zijn, zoals zout, azijn, suiker, snoepgoed, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Op niet-voorverpakte producten, bijvoorbeeld verse groente, staat meestal geen houdbaarheidsdatum of bewaaradvies. Dan kan de verkoper om advies worden gevraagd.
Bij producten zonder houdbaarheidsdatum is het vaak goed te zien dat de kwaliteit achteruitgaat. Als het product er goed uitziet en goed ruikt dan kun je het eten. Als een product beschimmeld is, gooi het dan in zijn geheel weg. Alleen bij harde kaas kun je de schimmel er ruim afsnijden.
Voedingsadvies:
Hieronder staan bewaaradviezen voor de belangrijkste verse producten. Verse producten zijn kwetsbaar. Door ze op de juiste manier te bewaren, blijven ze het langst goed.
Aardappelen:
In de koelkast worden aardappelen zoet en drogen ze uit. Bewaar aardappelen daarom op een koele en donkere plek, zoals een kelder, garage of schuur.
Aardappelen zijn gevoelig voor vocht. Haal ze uit de verpakking en leg ze bijvoorbeeld in een emmer met op de bodem een krant.
Brood:
Bewaar brood op kamertemperatuur in een gesloten trommel of plastic zak. Gebruik wat je nodig hebt en vries de rest van het brood in voor later. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je nodig hebt. Brood van de vorige dag is meestal nog goed te eten. Vind je het te droog, rooster het dan of maak er wentelteefjes of tosti’s van.
Eieren:
Bewaar eieren in de koelkast om de groei van bacteriën te voorkomen. Eieren hebben een luchtkamer aan de bolle kant. Door ze met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Fruit:
Veel fruit kun je goed in de koelkast bewaren, zoals appels, druiven en frambozen. Alleen tropische vruchten zoals mango, ananas, kiwi en banaan kunnen niet goed tegen kou. Bewaar ze buiten de koelkast in een open zak of op een schaal. In een dichte plastic zak komt te veel vocht, waardoor het fruit kan gaat rotten of schimmelen. Koop zacht fruit als aardbeien, bramen, bessen en frambozen om direct op te eten. Wil je ze toch bewaren, leg ze dan in de koelkast in een papieren zak. Deze zijn maar kort houdbaar.
Groente:
Verse groente is over het algemeen een aantal dagen houdbaar. Vruchtgroenten kun je beter buiten de koelkast bewaren, omdat ze in de koelkast juist eerder bederven. Denk aan courgettes, aubergine, tomaat, paprika, avocado en komkommer. Tomaten en avocado’s komen buiten de koelkast ook beter op smaak. Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen als ze onder de 4ºC worden bewaard.
Salades:
Salades, zoals kipkerrie-, huzaren- of tonijnsalade, zijn vaak lang houdbaar in de koelkast. Eenmaal geopend geldt de houdbaarheidsdatum niet. Het product is dan nog maar 2 tot 3 dagen houdbaar.
Rauwkostsalades zijn vaak maar kort houdbaar. Let op de houdbaarheidsdatum bij de aankoop in de winkel. Na openen zijn deze nog 1 dag goed.
Vis:
Eet verse vis die niet is voorverpakt bij voorkeur op de dag van aankoop. Verpakt in folie in een schaal met ijsblokjes of een koelelement is de vis nog 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum en bewaar deze in de koelkast. Na openen is het product nog maar 2 dagen houdbaar.
Vlees:
Sommige voorverpakte vleeswaren zijn lang houdbaar. Bewaar vleeswaren niet tot na de THT-datum. Houd er rekening mee dat de houdbaarheid snel achteruit gaat als de verpakking is geopend. Leg vleeswaren na gebruik snel terug in de koelkast. Vlees kun je prima invriezen. Doe dit bij voorkeur meteen na aankoop. Vlees dat als ‘vers’ wordt aangeboden, kan ingevroren zijn geweest, dit kun je niet opnieuw invriezen. Op de verpakking kun je terugvinden of het vlees al ooit ingevroren is geweest.
Zuivel:
Melk bederft snel. Zet een pak melk daarom na gebruik terug in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Bewaar kaas in de verpakking. Dat voorkomt uitdroging. In de koelkast blijft kaas ongeveer 2 weken goed. Roomkaas bederft snel na opening. In de koelkast is een geopende verpakking nog ongeveer 4 dagen houdbaar.
Bedenk bij het kopen hoeveel je gebruikt. Een liter melk bevat ongeveer 5 glazen en een liter yoghurt 5 toetjes. Na de houdbaarheidsdatum is het product meestal nog een aantal dagen goed. Gebruik je neus en ogen om te beoordelen of het nog te eten of drinken is.
Punt 3. Algemene voorwaarden.
De groep “Zonder Honger naar Bed” is alleen bedoeld om maaltijden en andere verse, ingevroren of langhoudbare voedingswaren/drinken aan te bieden en dat daar dan op gereageerd word door iemand die het niet breed heeft (mensen die echt in de problemen zitten of moeilijk aan eten geraken) en het goed zou kunnen gebruiken. Of iemand die niet in staat is om te koken door ziekte of ouderdom. Gelieve geen misbruik te maken van alle mensen met een goed hart over de rug van diegene die het echt nodig hebben.
Denk na voor je antwoord op een bericht, behandel de persoon zoals jezelf behandeld wilt worden. Iedereen kan eens in de problemen komen. Behandel iedereen met respect. Start geen ruzies. Verwijt niemand. We zijn hier om elkaar te helpen.
Wanneer je een maaltijd of voedingswaar aanbiedt, zet er dan bij in welke deelgemeente/regio dit is en of diegene die erop reageert zelf een bakje of bord mee dient te nemen.
In principe is de maaltijd voor de eerste die reageert. Voor sommige is het namelijk al zo`n dappere beslissing om überhaupt te reageren hier, dat het eigenlijk onmenselijk is om iemand dan alsnog met een loting in spanning te laten of ze wel of geen maaltijd krijgen die dag. Het is afgeraden om je maaltijd te verloten.
Het is toegestaan anoniem te reageren op een maaltijd en dit kan dan via een privé berichtje te sturen naar de aanbieder.
Houd als aanbieder dus goed je berichtenbox in de gaten, want als jullie niet bevriend zijn kan het bericht namelijk bij de berichtverzoeken staan waar je geen melding van krijgt.
Wanneer iemand op je maaltijd via een pb bericht reageert om deze op te halen, zet dan even ”gereserveerd”onder de maaltijd.
Als de maaltijd afgehaald is zet er dan “afgehaald” op, op die manier houden we het overzichtelijk omtrent wat wel nog beschikbaar is.
Wanneer er op je aangeboden maaltijd niet diezelfde avond gereageerd wordt, vries de maaltijd dan eventueel in. Dan kan er altijd nog iemand reageren dagen erna en gaat het voedsel alsnog niet verloren.
Deze groep is louter bedoeld om eten en drinken aan te bieden (en dit altijd gratis te laten afhalen of bezorgen) Andere spullen waar je minder bedeelden een plezier mee kunt doen kun je ten aller tijden posten op onze vrienden site:
- Meer verdeeld voor minder bedeeld. kijk in jouw regio of er ook een groep bestaat (link te vinden bij links)
Per persoon mag er 1x per dag op een warme maaltijd gereageerd worden en diezelfde dag nog minimaal 1x op iets anders van voedingswaren. Op die manier hebben meer mensen kans op een warme maaltijd voor die dag.
Er mogen geen voedingswaren aangeboden worden, die niet goed meer zijn of over de datum zijn.
Dit alles is uiteraard volledig “non-profit”. In het geval er eventuele sponsoringen aan te pas komen op wat voor een manier dan ook en hoe ze dan ook willen helpen, blijft het principe gewoon hetzelfde, er worden gratis maaltijden aangeboden en hier staat voor diegene die er om komt, niks tegenover!
Hoewel een dank je wel altijd wel gewaardeerd wordt.
Let op: Het is natuurlijk erg lief wanneer mensen die het zelf al moeilijk hebben, alsnog zelf maaltijden aanbieden. Maar kijk daarmee uit! Als je voedsel aanbiedt wat je van de voedselbank hebt gekregen, loop je de kans het recht op de voedselbank te verliezen. Dat wil je niet hebben natuurlijk. Dus loop je zelf bij de voedselbank? Wees dan verstandig, en reageer alleen op maaltijden. Biedt ze zelf niet aan.
Bij iedere Facebook groep Zonder Honger naar Bed zou onder het mapje bestanden de bestanden “HACCP regels” en “Bewaarwijze van voeding” terug moeten vinden. Is dit niet het geval. Vraag erachter bij de beheerders, deze bestanden zullen ook op deze site beschikbaar worden gesteld.
Lees deze eens door, voor vele misschien vanzelfsprekend, maar wie weet staan er nog handige tips tussen.
De beheerder/oprichter van de facebookgroep Zonder Honger naar Bed kan op geen enkele wijze ooit aansprakelijk gesteld worden voor enige problemen of aanbiedingen die via deze groep worden aangeboden. Elke aansprakelijkheid voor welke aard dan ook is voor de beheerder/oprichter in de ruimste zin uitgesloten. Elk individueel lid is verantwoordelijk voor zijn eigen aanbiedingen die via deze groep worden gedistribueerd. Eventuele klachten i.v.m. leden van deze groep zullen worden behandeld door de beheerder/oprichter binnen een redelijke termijn, en zullen hooguit tot een uitsluiting van dit desbetreffende lid, zonder dat de beheerder/oprichter verantwoordelijk gehouden kan worden voor daden. (bijvoorbeeld slechte bereiding van voedsel e.d.) of het verzuimen (bijvoorbeeld het niet meedelen van stoffen waar een gebruiker allergisch voor is of kan zijn, e.d.) door het betreffende lid.
Allemaal hartelijk bedankt voor het lid worden van deze groep. Helemaal geweldig!! Laten we
elkaar helpen, daar wordt de wereld toch een klein beetje mooier van.
Punt 2. Bewaarwijze van voeding.
Punt 3. Algemene voorwaarden.
Punt 1. HACCP
Pas de volgende regels toe en je zult zien dat het direct een stuk beter gesteld is met de voedselveiligheid in je keuken.
Voordat je voedsel aanraakt, was je eerst je handen met warm water en zeep. Doe dit minimaal 30 seconden en was ook goed tussen je vingers en aan de bovenkant van je handen. Draag tijdens de bereiding van het voedsel geen ringen of andere sieraden aan je handen. Doe ook armbandjes af. Droog je handen bij voorkeur niet af. Wil je je handen wel afdrogen, gebruik hiervoor dan een stuk keukenpapier of een schone handdoek. Gebruik geen zeeppompjes die je aan moet raken en gebruik zeker geen stuk zeep om je handen mee te wassen. Dit zijn grote bronnen van bacteriën. Het is beter om een zeeppompje te gebruiken met een sensor, zodat je het zeeppompje niet aanraakt. (Vooral in grootkeukens en restaurant)
Werk altijd op en schoon oppervlak. Maak je werkruimte vooraf schoon met heet water en zeep en spoel dit na met schoon, heet water. Gebruik hierbij ook schoon werkmateriaal, zoals een schone doek.
Gebruik voor alles schoon materiaal. Snijd dus geen groenten met een mes waar je zojuist vlees mee hebt gesneden en gebruik geen snijplank voor vlees waar je zojuist iets anders op hebt gelegd.
Het beste kun je voor verschillende producten ook verschillende snijplanken gebruiken. Haccp regels keuken schrijven zelfs voor welke kleuren snijplanken je dient te gebruiken voor welke producten. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste kleur snijplanken hebt en ook altijd de juiste kleur gebruikt bij het juiste product.
Dit zijn de juiste kleuren voor snijplanken die gebruikt dienen te worden:
Rood: voor rauw vlees
Blauw: voor vis, schaal- en schelpdieren
Groen: voor groenten en fruit
Geel: voor gevogelte
Bruin: voor gebraden vlees en worst
Wit: voor kaas en brood
Gebruik geen materiaal voor voedsel wat reeds bereid is, wat je ook heb gebruikt voor rauw voedsel. Dus: Gebruik bijvoorbeeld geen mes om gegaard vlees mee te snijden, waar je zojuist ook rauw vlees mee hebt gesneden. Wil je toch het zelfde mes gebruiken, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het daarna na met schoon, heet water.
Houd vuil materiaal strikt gescheiden van schoon materiaal. Heb je het vuile materiaal weer nodig, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het vervolgens af met schoon en heet water.
Houd rauwe en bereide voeding strikt gescheiden. Het beste gebruik je twee aparte koelingen voor rauwe producten en bereide producten. Heb je (bijvoorbeeld thuis) geen aparte koelkasten, zorg er dan voor dat rauwe producten onderin de koelkast staan en bereide producten bovenin de koelkast staan. Zo voorkom je dat door het lekken van rauwe producten, de reeds bereide producten besmet worden.
Maak je gebruik van bevroren producten, laat deze dan altijd ontdooien in de koelkast. Zorg ervoor dat het lekwater (dooiwater) niet in contact kan komen met andere producten en gooi het lekwater (dooiwater) direct weg. Reinig oppervlakken die met het dooiwater in aanraking zijn geweest altijd met heet water en zeep en spoel indien mogelijk na met schoon, heet water.
Haal gekoelde producten pas kort voor gebruik uit de koeling. Haccp regels keuken schrijven voor dat de temperatuur van je producten niet te ver mag oplopen. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën geen kans zich snel uit te breiden.
Maak je gebruik van spuitzakken, gebruik dan wegwerpzakken. Spuitmondjes zijn bij voorkeur van RVS (naadloos) of kunststof. Reinig de spuitmondjes na elk gebruik en gebruik de spuitmondjes maar voor één product. Dus bijvoorbeeld geen aardappelpuree opspuiten met een spuitmondje waar je eerst kruidenboter mee hebt gespoten. Nieuwe spuitmondjes desinfecteer je altijd voordat je ze de eerste keer gaat gebruiken.
Tijdens het bereiden van voedsel is een belangrijk onderdeel het proeven hiervan. Gebruik elke keer een schone lepel. Dus wil je bijvoorbeeld twee keer je soep proeven, proef dan elke keer met een schone lepel. Een handige tip: Giet met de pollepel wat soep of saus op een schoteltje en proef vanaf dat schoteltje. Het product koelt sneller af en je voorkomt besmetting van je product in de pan.
Gebruik frituurvet of frituurolie niet vaker dan 7 a 8 keer. Frituurvet of frituurolie vormen stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. In de handel zijn strips te krijgen waarmee je het frituurvet of de frituurolie kunt testen. Op die manier weet je heel snel of je frituurvet of olie vervangen dient te worden.
Ruim gemorste voeding direct op met een vaatdoek of een stuk keukenpapier en gooi het weg. Valt er bijvoorbeeld een aardappel uit de pan bij het bakken, doe deze aardappel dan niet terug in de pan, maar gooi de aardappel weg.
Vaatdoekjes gebruik je maximaal 1 dag. Het beste gebruik je wegwerp vaatdoekjes. Gebruik je geen wegwerpvaatdoekjes, was deze dan in de machine op 90 graden.
Na gebruik van een vaatdoekje, was je het uit met heet water en hang je het vaatdoekje op. Vouw het dus niet op, om het vervolgens op het aanrecht te leggen. Hierdoor zullen bacteriën veel sneller groeien en komt de voedselveiligheid in gevaar door kruisbesmetting. Heb je een vaatdoekje gebruikt voor het schoonmaken van materiaal wat in contact is geweest met rauwe kip, gebruik dan dit vaatdoekje niet meer.
Handdoeken en theedoeken dienen elke dag vervangen te worden. Gebruik in plaats van een handdoek liever keukenpapier wat je na 1 keer gebruik weggooit. Handdoeken en theedoeken dienen altijd op minimaal 60 graden gewassen te worden.
Dit waren een aantal belangrijke HACCP regels keuken. Dit zijn natuurlijk niet alle regels en tips die je in acht moet nemen. HACCP zorgt voor een grotere voedselveiligheid van het begin tot het eind. Zorg ervoor dat je altijd hygiënisch werkt in de keukenl Alleen dan houd je alles in de hand.
Punt 2. Bewaarwijze van voeding.
Om bacteriën weinig kans te geven, is het belangrijk om eten en drinken goed te bewaren op de manier dat op de verpakking is aangegeven.
Het is belangrijk om op de houdbaarheidsdatum te letten. Bij een TGT-datum (‘te gebruiken tot’) mag het product na die datum niet meer gegeten worden. Staat er een THT-datum (‘tenminste houdbaar tot’) dan kan het product na die datum vaak nog wel gegeten worden. De kwaliteit kan dan alleen minder zijn.
Niet alle producten hebben een bewaaradvies of houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld verse groente. Dan bepalen de ogen en neus de houdbaarheid.
De volgende maatregelen verlengen de houdbaarheid van voedsel:
Bewaar producten op de manier die op de verpakking staat aangegeven. Let op de houdbaarheidsdatum en de bewaaradviezen.
Zorg dat de koelkast op 4 °C staat en de vriezer op -18 °C.
Zorg dat producten goed verpakt zijn om kruisbesmetting te voorkomen.
Er zijn 3 mogelijke manieren om producten te bewaren: buiten de koelkast (koel of ongekoeld), in de koelkast (gekoeld) en in de vriezer (diepgevroren). Als producten geopend zijn, hangt het van het product af of ze in de koelkast bewaard moeten worden of niet.
Koel bewaren:
Staat op het etiket van een product ‘Koel bewaren’, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20 °C. Het hoeft dus niet in de koelkast. Veel ongeopende producten waarop een THT-datum (‘ten minste houdbaar tot’) staat zijn buiten de koelkast te bewaren.
Gekoeld bewaren:
Als op het etiket staat ‘Gekoeld bewaren’, moet het product altijd in de koelkast geplaatst worden. In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Ongekoeld bewaren:
Ook bij ongekoeld bewaren is het belangrijk dat de temperatuur niet hoger is dan 20 °C. Brood, groente en fruit bederven sneller bij een hogere temperatuur. Pindaproducten, maïsproducten, noten, specerijen en granen moeten hiernaast droog worden bewaard. Soms staat op de verpakking bij welke temperatuur het product het beste bewaard kan worden.
Na openen gekoeld bewaren:
Op de verpakking staat ‘na openen gekoeld bewaren’ als het product na opening in de koelkast bewaard moet worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor natte producten zoals augurken, (halva)jam en sandwichspread.
Na openen koel bewaren:
Staat er op de verpakking ‘na openen koel bewaren’, dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.
De koelkast:
Voor de koelkast gelden de volgende bewaaradviezen:
Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of rauwe vis, op de koudste plaatsen. Plaats producten die niet per se gekoeld hoeven te zijn, bijvoorbeeld frisdrank en bier, op de minst koude plaatsen. Koelkasten met een *** of ****-vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin. Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.
Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, daarom wil je niet dat deze met elkaar in aanraking komen.
De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. Deze hoeven niet apart verpakt te worden.
Leg producten die kunnen lekken, zoals rauw vlees en rauwe vis, onder in de koelkast.
Het is belangrijk de koelkast geregeld schoon te maken met een schoon vaatdoekje en een sopje, in elk geval eens per maand. Bij voorkeur op een moment dat er weinig in zit. Producten die snel bederven kun je zolang in een koeltas of koelbox bewaren.
De temperatuur van de koelkast:
Het is heel belangrijk om de temperatuur van een koelkast goed in te stellen. Vaak is de temperatuur in de koelkast te hoog. De ideale temperatuur is 4 °C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel.
Voor een goede koelkasttemperatuur gelden de volgende adviezen:
In de koelkast zit een knop om de temperatuur te regelen. Meestal heeft deze een schaalverdeling van 1 tot 3, 5, 7 of 10. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur is in de koelkast. Voor de meeste koelkasten is een stand van ongeveer 60% voldoende. Dus bij een schaal van 5 stel je de koelkast in op stand 3, op een schaal van 10 zet je de knop op 6.
Wanneer veel boodschappen in de koelkast moeten, kan de koelkast tijdelijk een standje hoger gezet worden. Naarmate de koelkast voller staat, kost het meer tijd om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden.
Zet geen warme producten in de koelkast, anders wordt de temperatuur in de koelkast te hoog. Sluit om dezelfde reden de koelkast meteen nadat er wat uitgehaald is.
Zet producten na gebruik meteen weer in de koelkast.
Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig. Gebruik daarvoor een speciale koelkastthermometer (te koop bij de huishoudwinkel). Leg een thermometer in het midden van de koelkast in een bakje met water. Lees de temperatuur af na anderhalf uur. Wijkt die af zet het met de knop op de juiste temperatuur. Bekijk de temperatuur na een nacht, als de koelkast een tijd heeft dichtgezeten.
Stroomstoring:
Als bijvoorbeeld door een stroomstoring de koelkast niet werkt, en producten zijn warmer geworden dan 7 °C, is het verstandig ze meteen te gebruiken. Boven een temperatuur van ongeveer 15 °C is het veiliger om alles uit de koelkast weg te gooien. Dit geldt niet voor ongeopende flessen en pakken sap.
De vriezer:
In de vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Daarom is het belangrijk dat een diepvriesproduct na aankoop snel wordt ingevroren.
Deze adviezen gelden voor de vriezer:
Zorg ervoor dat de temperatuur -18 °C of lager is.
Koel warm eten eerst af tot kamertemperatuur voor ze in te vriezen.
Leg niet te veel producten in één keer in de vriezer.
Houd de in te vriezen porties klein.
Het vriesvak in een huishoudkoelkast is een stuk minder koud dan een aparte diepvries. Daarom is die plek alleen geschikt om diepvriesproducten gedurende enkele dagen te bewaren.
Ontdooien:
Ontdooi vlees afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Bacteriën krijgen dan geen kans om te verspreiden. In de magnetron kun je alleen kleine stukken vlees ontdooien. Bereid het vlees dan wel direct daarna en vries het niet opnieuw in.
Houdbaarheidsdatum:
Op zeer bederfelijke producten, zoals vlees en vis, staat een TGT-datum (‘te gebruiken tot’). Na deze datum mag het product niet meer gegeten worden. Na het eten kun je ziek worden.
Op minder bederfelijke producten staat een THT-datum (‘tenminste houdbaar tot’). Tot deze datum is de kwaliteit goed. Na deze datum kan de kwaliteit zoals smaak, geur en kleur van het product achteruit gaan, hoewel het product vaak nog zonder gevaar te eten is.
Voor gekoelde producten in de koelkast met een THT-datum, blijft de datum een goede indicatie.
Het bewaren van producten zonder houdbaarheidsdatum:
Bij sommige producten is een houdbaarheidsdatum niet verplicht omdat ze minder bederfelijk zijn, zoals zout, azijn, suiker, snoepgoed, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Op niet-voorverpakte producten, bijvoorbeeld verse groente, staat meestal geen houdbaarheidsdatum of bewaaradvies. Dan kan de verkoper om advies worden gevraagd.
Bij producten zonder houdbaarheidsdatum is het vaak goed te zien dat de kwaliteit achteruitgaat. Als het product er goed uitziet en goed ruikt dan kun je het eten. Als een product beschimmeld is, gooi het dan in zijn geheel weg. Alleen bij harde kaas kun je de schimmel er ruim afsnijden.
Voedingsadvies:
Hieronder staan bewaaradviezen voor de belangrijkste verse producten. Verse producten zijn kwetsbaar. Door ze op de juiste manier te bewaren, blijven ze het langst goed.
Aardappelen:
In de koelkast worden aardappelen zoet en drogen ze uit. Bewaar aardappelen daarom op een koele en donkere plek, zoals een kelder, garage of schuur.
Aardappelen zijn gevoelig voor vocht. Haal ze uit de verpakking en leg ze bijvoorbeeld in een emmer met op de bodem een krant.
Brood:
Bewaar brood op kamertemperatuur in een gesloten trommel of plastic zak. Gebruik wat je nodig hebt en vries de rest van het brood in voor later. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je nodig hebt. Brood van de vorige dag is meestal nog goed te eten. Vind je het te droog, rooster het dan of maak er wentelteefjes of tosti’s van.
Eieren:
Bewaar eieren in de koelkast om de groei van bacteriën te voorkomen. Eieren hebben een luchtkamer aan de bolle kant. Door ze met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Fruit:
Veel fruit kun je goed in de koelkast bewaren, zoals appels, druiven en frambozen. Alleen tropische vruchten zoals mango, ananas, kiwi en banaan kunnen niet goed tegen kou. Bewaar ze buiten de koelkast in een open zak of op een schaal. In een dichte plastic zak komt te veel vocht, waardoor het fruit kan gaat rotten of schimmelen. Koop zacht fruit als aardbeien, bramen, bessen en frambozen om direct op te eten. Wil je ze toch bewaren, leg ze dan in de koelkast in een papieren zak. Deze zijn maar kort houdbaar.
Groente:
Verse groente is over het algemeen een aantal dagen houdbaar. Vruchtgroenten kun je beter buiten de koelkast bewaren, omdat ze in de koelkast juist eerder bederven. Denk aan courgettes, aubergine, tomaat, paprika, avocado en komkommer. Tomaten en avocado’s komen buiten de koelkast ook beter op smaak. Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen als ze onder de 4ºC worden bewaard.
Salades:
Salades, zoals kipkerrie-, huzaren- of tonijnsalade, zijn vaak lang houdbaar in de koelkast. Eenmaal geopend geldt de houdbaarheidsdatum niet. Het product is dan nog maar 2 tot 3 dagen houdbaar.
Rauwkostsalades zijn vaak maar kort houdbaar. Let op de houdbaarheidsdatum bij de aankoop in de winkel. Na openen zijn deze nog 1 dag goed.
Vis:
Eet verse vis die niet is voorverpakt bij voorkeur op de dag van aankoop. Verpakt in folie in een schaal met ijsblokjes of een koelelement is de vis nog 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum en bewaar deze in de koelkast. Na openen is het product nog maar 2 dagen houdbaar.
Vlees:
Sommige voorverpakte vleeswaren zijn lang houdbaar. Bewaar vleeswaren niet tot na de THT-datum. Houd er rekening mee dat de houdbaarheid snel achteruit gaat als de verpakking is geopend. Leg vleeswaren na gebruik snel terug in de koelkast. Vlees kun je prima invriezen. Doe dit bij voorkeur meteen na aankoop. Vlees dat als ‘vers’ wordt aangeboden, kan ingevroren zijn geweest, dit kun je niet opnieuw invriezen. Op de verpakking kun je terugvinden of het vlees al ooit ingevroren is geweest.
Zuivel:
Melk bederft snel. Zet een pak melk daarom na gebruik terug in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Bewaar kaas in de verpakking. Dat voorkomt uitdroging. In de koelkast blijft kaas ongeveer 2 weken goed. Roomkaas bederft snel na opening. In de koelkast is een geopende verpakking nog ongeveer 4 dagen houdbaar.
Bedenk bij het kopen hoeveel je gebruikt. Een liter melk bevat ongeveer 5 glazen en een liter yoghurt 5 toetjes. Na de houdbaarheidsdatum is het product meestal nog een aantal dagen goed. Gebruik je neus en ogen om te beoordelen of het nog te eten of drinken is.
Punt 3. Algemene voorwaarden.
De groep “Zonder Honger naar Bed” is alleen bedoeld om maaltijden en andere verse, ingevroren of langhoudbare voedingswaren/drinken aan te bieden en dat daar dan op gereageerd word door iemand die het niet breed heeft (mensen die echt in de problemen zitten of moeilijk aan eten geraken) en het goed zou kunnen gebruiken. Of iemand die niet in staat is om te koken door ziekte of ouderdom. Gelieve geen misbruik te maken van alle mensen met een goed hart over de rug van diegene die het echt nodig hebben.
Denk na voor je antwoord op een bericht, behandel de persoon zoals jezelf behandeld wilt worden. Iedereen kan eens in de problemen komen. Behandel iedereen met respect. Start geen ruzies. Verwijt niemand. We zijn hier om elkaar te helpen.
Wanneer je een maaltijd of voedingswaar aanbiedt, zet er dan bij in welke deelgemeente/regio dit is en of diegene die erop reageert zelf een bakje of bord mee dient te nemen.
In principe is de maaltijd voor de eerste die reageert. Voor sommige is het namelijk al zo`n dappere beslissing om überhaupt te reageren hier, dat het eigenlijk onmenselijk is om iemand dan alsnog met een loting in spanning te laten of ze wel of geen maaltijd krijgen die dag. Het is afgeraden om je maaltijd te verloten.
Het is toegestaan anoniem te reageren op een maaltijd en dit kan dan via een privé berichtje te sturen naar de aanbieder.
Houd als aanbieder dus goed je berichtenbox in de gaten, want als jullie niet bevriend zijn kan het bericht namelijk bij de berichtverzoeken staan waar je geen melding van krijgt.
Wanneer iemand op je maaltijd via een pb bericht reageert om deze op te halen, zet dan even ”gereserveerd”onder de maaltijd.
Als de maaltijd afgehaald is zet er dan “afgehaald” op, op die manier houden we het overzichtelijk omtrent wat wel nog beschikbaar is.
Wanneer er op je aangeboden maaltijd niet diezelfde avond gereageerd wordt, vries de maaltijd dan eventueel in. Dan kan er altijd nog iemand reageren dagen erna en gaat het voedsel alsnog niet verloren.
Deze groep is louter bedoeld om eten en drinken aan te bieden (en dit altijd gratis te laten afhalen of bezorgen) Andere spullen waar je minder bedeelden een plezier mee kunt doen kun je ten aller tijden posten op onze vrienden site:
- Meer verdeeld voor minder bedeeld. kijk in jouw regio of er ook een groep bestaat (link te vinden bij links)
Per persoon mag er 1x per dag op een warme maaltijd gereageerd worden en diezelfde dag nog minimaal 1x op iets anders van voedingswaren. Op die manier hebben meer mensen kans op een warme maaltijd voor die dag.
Er mogen geen voedingswaren aangeboden worden, die niet goed meer zijn of over de datum zijn.
Dit alles is uiteraard volledig “non-profit”. In het geval er eventuele sponsoringen aan te pas komen op wat voor een manier dan ook en hoe ze dan ook willen helpen, blijft het principe gewoon hetzelfde, er worden gratis maaltijden aangeboden en hier staat voor diegene die er om komt, niks tegenover!
Hoewel een dank je wel altijd wel gewaardeerd wordt.
Let op: Het is natuurlijk erg lief wanneer mensen die het zelf al moeilijk hebben, alsnog zelf maaltijden aanbieden. Maar kijk daarmee uit! Als je voedsel aanbiedt wat je van de voedselbank hebt gekregen, loop je de kans het recht op de voedselbank te verliezen. Dat wil je niet hebben natuurlijk. Dus loop je zelf bij de voedselbank? Wees dan verstandig, en reageer alleen op maaltijden. Biedt ze zelf niet aan.
Bij iedere Facebook groep Zonder Honger naar Bed zou onder het mapje bestanden de bestanden “HACCP regels” en “Bewaarwijze van voeding” terug moeten vinden. Is dit niet het geval. Vraag erachter bij de beheerders, deze bestanden zullen ook op deze site beschikbaar worden gesteld.
Lees deze eens door, voor vele misschien vanzelfsprekend, maar wie weet staan er nog handige tips tussen.
De beheerder/oprichter van de facebookgroep Zonder Honger naar Bed kan op geen enkele wijze ooit aansprakelijk gesteld worden voor enige problemen of aanbiedingen die via deze groep worden aangeboden. Elke aansprakelijkheid voor welke aard dan ook is voor de beheerder/oprichter in de ruimste zin uitgesloten. Elk individueel lid is verantwoordelijk voor zijn eigen aanbiedingen die via deze groep worden gedistribueerd. Eventuele klachten i.v.m. leden van deze groep zullen worden behandeld door de beheerder/oprichter binnen een redelijke termijn, en zullen hooguit tot een uitsluiting van dit desbetreffende lid, zonder dat de beheerder/oprichter verantwoordelijk gehouden kan worden voor daden. (bijvoorbeeld slechte bereiding van voedsel e.d.) of het verzuimen (bijvoorbeeld het niet meedelen van stoffen waar een gebruiker allergisch voor is of kan zijn, e.d.) door het betreffende lid.
Allemaal hartelijk bedankt voor het lid worden van deze groep. Helemaal geweldig!! Laten we
elkaar helpen, daar wordt de wereld toch een klein beetje mooier van.